Journalist & Schrijver

Boeken

Suriname op weg naar het WK

Klapwijk & Keijsers, 2022

 

In Suriname op weg naar het WK toont Samwel aan waarom het ruim veertig jaar heeft geduurd vóór spelers uit Europa toestemming kregen om voor het Surinaams elftal uit te komen. Daarnaast reist hij met spelers en staf mee door het Caribisch gebied, trekt hij op met de bondscoaches Dean Gorré en Stanley Menzo, spreekt hij president Chan Santokhi over het diasporabeleid en probeert hij te ontdekken waar het (nog) aan schort in de lokale voetbalwereld. Op dat gebied gaat Samwel in op de persoonlijke, financiële en politieke belangen die de voetbalontwikkeling in de kleine Surinaamse gemeenschap belemmeren.

Tropenvader

Brandt, 2020

 

Roman. Als zijn ouders in 1975 uit elkaar gaan, is Erik dertien. Met zijn twee jongere broers blijft hij bij zijn vader Fred, een hardwerkende advocaat die nauwelijks tijd heeft voor zijn gezin. Kort na de scheiding trekt Dominique bij hen in. Dat is even wennen, want Dominique is een man. Het contact met Fred verloopt stroef en de onderhuidse spanning mondt uit in slaande ruzies. Tegelijkertijd raakt Erik gefascineerd door zijn autoritaire, zwijgzame vader. Heeft Freds geldingsdrang te maken met zijn jeugd in Nederlands-Indië? Welke sporen hebben de jaren in het Jappenkamp nagelaten?

In Tropenvader schetst Diederik Samwel een deels autobiografisch dubbelportret van een zoon die het leven van zijn vader reconstrueert.

 

Sheila Sitalsing: ‘Prachtig-pijnlijk relaas over een jaren '70-jeugd. Je blijft doorlezen.’

Indisch maandblad Moesson: ‘Warme, zelfs humoristisch geschreven roman. En daarnaast een boek over trauma en de erfenis daarvan.’

Onderschat Nederland

Dominicus, 2018

 

Handige gids met verrassende, onontdekte en soms vrijwel onbekende locaties in heel Nederland. In Onderschat Nederland vind je bestemmingen waar je op voorhand niet snel voor zou kiezen. Want wie gaat er nou voor zijn of haar plezier naar Den Helder, Almere, Terneuzen of Delfzijl? Nou, omdat daar toch een fraai natuurreservaat, een rustig strandje, een jazzcafé of een aardig museum is te vinden. Aanrader in tijden waarin een vakantie over de grens niet vanzelf spreekt.

Suriname - reisgids

Dominicus, 2022

 

Ontdek Suriname op vakantie met deze Dominicus-reisgids en verken de overweldigende natuur, machtige rivieren en prachtige dorpen die dit land bevat. Dwaal door de bruisende stad Paramaribo, het sprookjesachtige binnenland van Suriname en ontdek de roerige geschiedenis die het land in korte tijd heeft doorgemaakt. Suriname wordt gekenmerkt door haar vele kleurrijke volken, exotische regenwouden en zeldzame zoogdieren, vogels en vissen. Een land dat iedereen zou moeten bezoeken.

Sranan Gowtu - Iconen uit de Surinaamse Muziek

Nijgh & van Ditmar / Top Notch, 2015

 

‘Wasmasjien’ van Trafassi of ‘Tuintje in mijn hart’ van Damaru, veel verder gaat het collectieve geheugen meestal niet als het om Surinaamse muziek gaat. Terwijl Surinaamse muzikanten sinds het begin van de vorige eeuw stevig hun stempel hebben gedrukt op het Nederlands cultureel erfgoed.

Onder invloed van muzikale stromingen uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika is een uniek genre ontstaan. Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard-universiteit spreken zelfs van ‘the best kept secret in musical history’.

Sranan Gowtu, een initiatief van zanger/entertainer Edgar Burgos en labelmanager Kees de Koning, bevat portretten, profielen en tori’s van en over de bekendste Surinaamse muzikanten die aan beide kanten van de oceaan succesvol waren. Van Kid Dynamite, de beide Woiski’s en Max Nijman tot Lieve Hugo, Oscar Harris en Kenny B.

Jelaya - Een Surinaamse roman

Nijgh & van Ditmar, 2013

 

Srananman (Surinamer) Stan Simons piekert er niet over om naar Nederland te gaan, hoe moeilijk de militairen het hem ook maken in de jaren ’80. Strijdvaardig hosselt Stan zich door het leven. Zijn voormalige klasgenoot Dew Nanpersad kan evenmin zonder zijn geboorteland. Daar komt hij vooral achter tijdens zijn jaren in Den Haag waar hij zich ontwikkelt tot succesvol projectontwikkelaar.

Eenmaal terug in Suriname sneuvelen zijn plannen om het land vooruit te brengen in schoonheid en ambitie. Beiden koesteren een onmogelijke liefde voor de knappe en intelligente Jelaya. Zoals ze ook alle twee nauw betrokken raken bij de slepende rechtszaak rond de decembermoorden.

Samwel duikt middenin de Surinaamse gemeenschap. De recente geschiedenis trekt voorbij, gezien vanaf de straten en erven van Paramaribo. Samwel schetst een warm en authentiek beeld van verschillende periodes tussen 1973 en 2012 en biedt een even helder als dramatisch inzicht in de dilemma’s van Suriname.

Suriname in het hart

Nijgh & van Ditmar, 2008

 

Het is dat zijn vrouw het zo graag wilde, anders was hij echt niet naar Suriname gegaan. Wat had freelance journalist Diederik Samwel daar te zoeken? De stroperige hitte, de geniepige mampira’s of het tergend trage tempo? Toch raakt Samwel gaandeweg in de ban van Suriname. Zeker wanneer hij wordt gevraagd als hoofdtrainer van de landskampioen voetbal, wekelijks columns gaat schrijven voor een landelijk dagblad en het binnenland leert kennen.

Suriname in het hart omvat een strikt persoonlijke weergave van de periodes waarin Samwel met zijn vrouw en vier kinderen vanaf 1998 in Suriname woonde en werkte. Met een aangename dosis zelfspot weet hij de kleuren, sfeer en warmte van de samenleving op te roepen. Het levert verrassende en ontroerende verhalen op die een waardevolle en misschien zelfs noodzakelijke aanvulling bieden op het Surinaamse beeld in de Hollandse media.

Suriname en de lange weg naar het WK

De Vrije Uitgevers, 2010

 

De voetballers van het Surinaams elftal hebben nog een lange weg te gaan naar het WK. Vaker en scherper trainen kan geen kwaad. Meer hart voor de sport evenmin. Maar ja, tussen wedstrijd en training door moeten de spelers ook nog gebakken leguaan met uitjes klaarmaken. Hun geblesseerde knie in boskruiden verpakken. Of nog even op een neer naar Nickerie om een lading bier af te leveren.

Samwel is gefascineerd door de merkwaardige paradox tussen het volop aanwezige voetbaltalent en de matige prestaties op de internationale velden. Wat is de reden waarom het Surinaamse voetbal internationaal niet doorbreekt?

Toen Samwel de kans kreeg het Surinaams elftal van dichtbij te volgen tijdens de kwalificatie-wedstrijden voor het WK in Zuid-Afrika van 2010 twijfelde hij geen moment.

Blootvoeters en beschuitgras

Prometheus, 2002

Verkrijgbaar als e-boek, bij uitgeverij Fosfor

 

Dit boek gaat niet alleen over voetbal, maar vooral over Suriname. Blootvoeters en beschuitgras is het persoonlijke verhaal en het journalistieke verslag van een verblijf in Suriname. Als voetballer ontdekte journalist Diederik Samwel tal van raakvlakken tussen voetbal en samenleving. Van gezinsleven tot staatshuishouding. Van de spanning tussen creool en hindoestaan tot de rivaliteit tussen de topclubs Transvaal en Robinhood. En van de moeizame wederopbouw van de economie tot de voorzichtige pogingen een profcompetitie van de grond te krijgen. Gesprekken met onder anderen Clarence Seedorf, Ronnie Brunswijk, Stanley Menzo, Henk ten Cate en Johnny Kamperveen.

© Diederik Samwel 2016